keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Kuinka pelastaa kiinamekko?

Monet siellä kotisohvilla tälläkin hetkellä pähkäilee, että uskaltaisiko tilata häämekon Kiinasta. Kiinamekolla säästäisi rutosti rahaa, mutta riskit on kuitenkin isot. Ihan pirun isot. Pitäisi ostaa sika säkissä, mutta ku halvalla saa. Ja siinä voi käydä näin:


Tai näin:


Tai vaikka näin:Jos nyt sitten syystä tai toisesta päätyy tilaamaan netin kautta mekon, olipa se sitten Ebay, Etsy, Huuto.net, Facen hääkirppis tai mikä ikinä, niin mikä avuksi jos mekko ei miellytä? Voiko tilannetta enää pelastaa? Parhaiten tilanteen pystyy pelastamaan jos on etukäteen tarkkana ku porkkana! Tässä minun vinkit hääpuvun ostamiseen netistä:

Lue arvostelut
Ota selvää keneltä olet pukua ostamassa ja mitä mieltä edelliset asiakkaan ovat tuotteesta ollut. Jos mahdollista, pyydä suosituksia ystäviltä, sukulaisilta, naapureilta tai feisbuukin ihmeellisessä maailmassa (jossa kaikilla on ainoa oikea mielipide).

Tilaa tarpeeksi suuri koko
Liian isosta saa aina pienemmän, mutta pienestä ei niin vaan tehdä kolmea kokoa isompaa. Tilatessa netistä ilmoita omat mittasi tarkasti, älä osta valmiskokoja. Älä säästä kahtakymmentä euroa tässä kohtaa. Säästä se vaikka tuikkukupeissa.

Tilaa nyöritettävä mekko
Jos koko ei nyt syystä tai toisesta täsmää tai mekko ei meinaa ollenkaan istua tisuliinien kohdalta niin nyöreillä pysytään jonkin verran jo itsestään pelastamaan tilannetta. Vetoketju ei anna anteeksi, koska vetoketju on perkeleestä. 

Käy sovittamassa mekkoja etukäteen
Käy omalla kirkonkylällä sovittamassa erilaisia mekkomalleja ennen kuin tilaat. Jos asut sivistyksen ulkopuolella - lainaa naapuri maatilan vanhan piian kolttua ja saa selville mitä et ainakaan halua.

Tilaa kangasnäytteet
Kysäise mekkomestariltasi olisiko mahdollista saada käytettävistä kankaista näytepalat. Eipähän tule se satiinin laatu sitten yllätyksenä. Hyvässä tahi pahassa. 

Ole ajoissa liikkeellä
Mitä kauempaa tilaat mekon, ole sitä aiemmin liikenteessä. Jos valmistaja lupaa neljän viikon toimitus ajan niin lisää siihen tuplat lisää. Tai triplat. Mitä aiemmin saat mekon hyppysiisi, sitä enemmän sinulla on aikaa tehdä uusia ratkaisuja jos mekko ei miellytä

Kysy ammattilaiselta
Jos se sinun kiinalainen unelmasi ei kaikesta huolellisuudesta huolimatta ihan vastaa hartaimpia unelmiasi: VIE SE OMPELIJALLE! Miettikää yhdessä mitä voisitte mekon hyväksi tehdä. Jotakin hyvääkin siinä toivottavasti on ollut, koska olet sen tilannut. Ammattitaitoinen ompelija kyllä kertoo saadaanko mekosta kalua vai ei.

Ole pessimisti
Pessimisti ei pety.

Itsehän olen hankkinut oman mekkoni liikkeestä muistaakseni toukokuun tienoilla. Minulle oli tärkeää päästä kokemaan se miltä tuntuu kun se oikea on päällä. Minulle oli myös ensiarvoisen tärkeää, että äiti on mukana kun mekkoa ostetaan ja valitaan. Se ei olisi tuntunut samalle jos olisin klikkaillut kotona hiirellä näyttöä. Ei minulle. 

Mistä tämä aihe sitten tuli mieleeni? Häät 2015 Facebook-ryhmässä oli keskustelua eräästä häämekosta. Mekko epäilytti tätä kyseistä morsiota ja hän kysyi meiltä muilta kaikki tietäviltä neuvoa. Hän oli nähnyt ryhmässä muiden mekkoja, ihastunut ja rakastunut niihin ja alkanut epäillä itseään. Tai mekkoaan. Tällaista mekkoa:


Kaunis puku, ainakin minun silmään. Morsio harkitsee mekon laittamista kiertoon, mutta ehdotin puvun viemistä ompelijalle...


Pienillä muutoksilla mekon ilme muuttuu paljon. Mekko kevenee ja tuo mielestäni paremmin morsmaikun vyötärin esille. Olkaimettomaan mekkoon on myös helpompi yhdistää halutessaan vaikka pitsibolero.  Käsittääkseni tuollainen olkainten poisto ei ole yhtään mahdoton tehtävä. Sinne vaan sitten helman alle tylliä niimaapirusti ni johan on taas mekko kuin eri rekistä vetästy. Älä siis vaivu epätoivoon jos satasen mekkosi ei näytä postipaketista tempaistuna juuri siltä oikealta. Peli ei ehkä ole menetetty. Paitsi jos mekkosi on maksimissaan euron metri maksavaa, tahraista ja läpinäkyvää itikkaverkkoa vaikka sen piti olla jotain ihan muuta. Homma on siinä vaiheessa iha tapulteltu. 


Kuvankäsittely ohjelmat on muuten mainioita! Kun katsoo itseään kuvasta näkee asiat eritavalla kuin peilistä. Kaiken maailman photoshopeilla pystyy kikkailemaan itselleen päälle muutamalla napinpainalluksella vaikka ja mitä...  Pystyy vaikka taikomaan päälleen mekon missä näyttäisi hyvällä tavalla Prinsessa Dianalta ja missä taas näyttäisi kolme viikkoa taistelussa olleelta sotanorsulta.Eli jos mekossa on esimerkiksi glitterivyö joka ei yhtään oo sua niin photoshoppaa se veks ja katso miltä rytky näytäisi ilman!

Palataksemme kiinamekkoihin - onnekkaimmat meistä voi vetää ykkösellä pisimmän korren ja näyttää kiinapuvussaan Eurojackpot voitolta  kuten rakas kaasoni näytti  omissa häissään viime kesänä:


Kaikki on mahdollista. Ei ne kiinapuvut aina ole täyttä paskaa.


(Fb-Morsmaikun kuvien käyttöön on saatu häneltä itseltään lupa. Älkäätten vaivautuko keuhkoamaan. Ja hänen mekkonsa ei ole satasen kiinis. Kunhan halusin havainnollistaa.)

( Ja peeäs! Päivittelin meidän häiden muistilistaa!!! Alkaa omaankin silmään näyttää melko hyvälle! Jee!!!)

6 kommenttia:

 1. Mä luin jostain sellaisen aika toimivan kuuloisen vinkin, että mikäli puvun valmistaja kysyy milloin teidän hääpäivä on, niin kannattaa sanoa kuukautta tai paria aikaisempi päivämäärä. Näin puku tulee ajoissa, vaikka ompelija lähettäisikin sen viimetipassa.

  Kävin kerran eräällä ompelijalla ja satuin huomaamaan, että hällä oli juuri tekemässä muutoksia kiinapukuun. Hän kertoi, että niiden pukujen kanssa joutuu joskus tekemään aika paljon töitä, sillä osaavat olla rakenteiltaan aikamoisia virityksiä. Pikkujutusta saattaakin tulla iso. Hinta-arviota on hyvin hankala sanoa, sillä ikinä ei voi tietää mitä sieltä tulee vastaan, kun pukua alkaa purkaa.

  Sitten vielä se, että puvun olkaimettomaksi muuttaminen saattaa kuulostaa helpolle - senkun leikkaa olkaimet pois ja ompelee saumat kiinni? Not. Jos puvussa ei ole tukiluita yläosassa, niin se saattaa tarvita sellaiset pysyäkseen ryhdikkäänäänä - etenkin jos morsiolla sattuu olemaan rintavarustusta suht reippaasti...

  Ainiin ja se huomio vielä, että olkaa tosiaan tarkkoina niittin kiinnitysten suhteen! Joissakin halvimmissa puvuissa on takana vain sellainen smokkirypytys (yyyyh). Nyörillisissä puvuissa ei välttämättä ole nyörien alla sitä kiilapalaa, joten selkä saattaa näyttää joulukinkulle jos sinne ei sellaista ompeluta. Kiilapalan ompelu on sinänsä helppo juttu, kun sehän on vain sellainen kolmion mallinen melkein irtonainen lärpäke. MUTTA oikeanlaisen kankaan löytäminen saattaa olla työn ja tuskan takana. Mikäli on oletettavissa, että joudut sen lärpäkkeen tai jotain muuta ompeluttamaan jälkikäteen, niin tilaa myös kangasta jonkinmoinen pätkä. Myös puvun kangasta oleva huivi ajaa saman asian. Mun täytyy teetättää omaan käytettynä ostettuun Sincerityn pukuun olkaimet ja voi vitjat, että oli vaikea löytää siihen käypäinen kangas! Kaikki oli joko liian valkoisia tai liian keltaisia. Lopulta pukuliikkeen/ompelimon rouva löysi omista kätköistään huivin joka oli just passeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja! Kiitos kommentistasi! Varmasti muokkaukset riippuu aivan hirveästi alkuperäisen puvun laadusta (kangas, käsityö yms) ja siitä mitä muokkauksia haetaan :) Onneksi sun mekkodilemma selvisi!

   Poista
 2. Voi kauhistus!!!!!! Todella hyvät ja kuvaavat kuvat... huhhuh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon melko varma, että jos olisin tilannut puvun netistä niin nuo kuvat kummittelisi mun unissani joka yö ennenkuin mekko saapuisi. Sittenhän se painajainen voisi muuttua todeksi.

   Poista
 3. Hei! Oon joskus selaillut kuviasi Instagramissa mutta päädyin blogiisi nyt ensimmäistä kertaa. Pikaisella silmäyksellä monet kirjoituksistasi vaikuttaa tosi kiinnostavilta, meillä on häät suunnitteilla heinäkuulle 2015 ja puku on jo hankittu niin ajattelin jakaa omat kokemukseni. Kävin kerran liikkeessä sovittamassa ja kaikki mekot oli totta kai ihan älyttömän kauniita. Hinnat kauhistutti tällaista tarkan euron morsianta - maksamme häämme lähes kokonaan itse ja vakaa aikomuksemme on pitää budjetti maltillisena. Ystäväpariskuntamme vietti häitään viime kesänä ja morsian tilasi pukunsa Kiinasta. Koska mekko oli kaunis ja sellainen kuin nettisivuilla luvattiin, uskaltauduin itsekin tilaamaan mekkoni samalta sivustolta. Vaihtoehtoja oli vaikka kuinka ja kun viimein sain päätettyä minkä mekon haluan, otimme mitat ja maksoin tilauksen - ja jäin toivomaan parasta ja pelkäämään pahinta. Mekko tuli ehkä noin kuukaudessa ja kun paketti tuli, avasin sen kauhunsekaisissa fiiliksissä. Sovitin mekkoa ja se oli onneksi juuri sopiva ja muutenkin todella ihana, juuri sellainen kuin kuvittelin. Toki uudemman kerran sovittaessa huomasin että vetoketjun kanssa saa olla tarkkana ettei sitä vedä kiinni liian väkivalloin. Mutta all in all, mekko toimituskuluineen ja tulleineen tuli maksamaan noin 250 euroa. Toki nämä kiinamekot varmasti kalpenevat laadussa liikkeestä hankituille mutta jos tuolla hinnalla saa sellaisen mekon kuin minä sain voin kyllä suositella lämpimästi. Mekkoa pidetään kuitenkin vain se yksi päivä niin henkilökohtaisesti en millään raaskisi kuluttaa siihen niin paljon kuin se olisi tullut maksamaan jos olisin ostanut liikkeestä unelmieni mekon. Moni laittaa mekkonsa myyntiin häiden jälkeen mutta mitä olen seurannut fb-kirppiksiä yms. niin tuskin kukaan saa hääpukuaan kaupaksi edes puolella siitä mitä se on maksanut, siis jos kyse on yli 1000 euron puvusta. Itsekin katselin aluksi käytettyä pukua mutta olen sitä mieltä että yli 500 euroa käytetystä on liikaa oli se maksanut uutena mitä hyvänsä. Tai ainakaan kovin moni ei ole valmis maksamaan yli viittäsataa käytetystä mekosta. Ja tuo sivusta mistä tilasin oli Dressilyme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kiinastakin saa yhtä kauniita mekkoja kuin liikkeestäkin! Ihanaa, että sinulla kävi "hyvä tuuri" ja sait unelmiesi mekon edullisesti! ...Ja kiva että eksyit blogiin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3